Padlizsánkrém - Vinetta



Nagyon szeretem az őszt, ahogy azt már sokszor mondtam :) Az egyik kedvenc őszi/nyárvégi ételem a vinetta, vagyis padlizsán krém. Ez egy erdélyi eredetű étel és tipikusan azok közé az ennivalók közé tartozik amit vagy szeretsz vagy utálsz. Van egy alap, kissé kesernyés íze, és az elkészítés során kap egy plusz, füstös zamatot, egyszerűen fenséges! Nagymamámék zsákszámra készítették és fagyasztva/üvegbe tették el télire, természetesen majonéz nélkül, családi program volt, mert 2-3 zsákkal (kb. 2-300 padlizsán) elment az egész nap... Ugyanez a keverék sok más erdélyi ételnek is az alapja, ilyen pl a zakuszka. Na de itt a recept, döntse el mindenki, hogy fekszik e az ízlésének :)

Előkészítés:
Grill lapon (nem rácson) szabadban is elkészíthető, de ugyanígy tűzhelyen is. Ha gáztűzhelyed van tegyél rá egy főzőlapot, ha villany (mint nekem) akkor nincs más dolgod mint legmagasabb fokozatra kapcsolni és csak úgy natúron tedd rá a padlizsánt, egészben, héjastól. Addig kell sütni amíg kemény, szenes lesz a héja. Figyelni kell rá, hogy a "talpára állítva" is megsüssük, hogy ne maradjon nyers. Tanácsos egész végig szellőztetni, mert főleg az elején füstöl egy kicsit, és jellegzetes szaga lesz a lakásnak! Szóval csak az fogjon neki aki nem sajnálja a negyed órát a tűzhely takarítására :D
Egy tálba hideg vizet teszek, a száránál tartva a sült padlizsánt a másik kezemet vízbe mártogatva rögtön forrón leszedem a fekete héját és egy műanyag tésztaszűrőbe teszem hogy a leve kicsöpöghessen.

A sütést sütőben is el lehet végezni fóliával kibélelt tepsin de tapasztalatom szerint lehet, hogy kevesebb kosszal jár, de sokkal macerásabb és az eredmény sem lesz ugyanaz, hiányzik a füstös íz.


Vágás:
Ha lecsöpögött és egy kicsit hűlt vágódeszkán minden irányba átmegyek rajta, alaposan felaprítom, ez mondjuk nem nehéz feladat, mert ha jól átsült igen hamar megy. A hagyomány szerint nem lehet fém késsel vágni csak fa-bárddal (kifejezetten erre a célra lehet Romániában kapni - igen, ennyire népszerű!), de tapasztalatom szerint teljesen mindegy mivel vágjuk, sem az ízén sem az állagán vagy színén nem változtat, éppen ezért sima konyhakéssel szoktam aprítani. Ha megvagyok az aprítással egy tálba teszem.
Megjegyzem van aki le is turmixolja, de persze előtte fa-késsel vágja - mi értelme amikor fémkésekkel turmixol??
Majonéz:
Nagyjából két nagy padlizsánra egy tojássárgáját számolok, és ennek megfelelően készítem a majonézt. Töltött tojáshoz és hasonlókhoz sima napraforgó olajat használok, de ehhez nem sajnálom az olivát, mert nagyon illik hozzá. A tojások sárgáját előbb jól elkeverem a habverővel, majd amíg össze nem áll kanalanként adom hozzá az olajat és mint egy őrült keverem, hogy tutira ne essen szét. Ahogy már kétszeresére duzzadt simán vékony sugárban öntöm hozzá amíg annyi majonézem lesz amennyit szeretnék. Hozzáadok 1-2 kiskanál hagyományos mustárt, ezt minden majonézhez szoktam, sokkal jobb lesz az íze tőle. Ilyenkor lehet tejfölt hozzáadni és máris kész a bármire alkalmas majonéz, de ehhez nem kell!


Krém összerakása:
A majonézt elkeverem a kihűlt padlizsánnal, sózom, borsozom. mennyiségtől függően fél vagy egy egész fej hagymát nagyon apróra vágok, besózom, hagyom kicsit levet engedni és a lé nélkül hozzákeverem a krémhez. Aki szereti rakhat bele áttört fokhagymát is, de én nem rajongok érte.

Tálalás:
Friss kenyérre kenve paradicsommal valami fenséges! Annyira összetett íze van, hogy mást nem is kell mellé fogyasztani, talán azért sem, mert minden mást elnyom.
Tárolás:
Hűtőben a friss majonéz miatt két napig tárolható. Ha télire szánjátok, akkor aprítás és csöpögtetés után mehet zacskóba majd a fagyasztóba. Bármikor elővehetitek, egy évig teljesen eláll. Tálba rakva engedjétek ki, és minden ugyanúgy kell csinálni a kiolvasztott, ízesítetlen padlizsánnal, ahogy frissen.


A tőlem hiányzó képeket asz előkészítési fázisról itt megtaláljátok: LINK1
Illetve az üvegben való eltevés módját: LINK





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez egy személyes blog, kérlek ne használd termékek vagy más oldalak reklámozására a hozzászólásod!