Szezámmagos kiflik

Ebben a receptben kevertem a lángos és a kenyér alapreceptjét. Nagyon finom, forrón eszméletlenül omlós és ízletes, másnap is puha kiflit süthetünk! Annyira jó, hogy különösebb kíséretet nem igényel, vajjal, vagy narancslekvárral (recept hamarosan :) ), de felvágottas szendvicsnek is kitűnő! Általában mire kihűl már csak a fele van meg......



A hozzávalók:

80dkg finomliszt (kanálmérleggel 38-40 púpozott ek)
3dl tej
5dkg élesztő (egy kocka friss élesztő)
5 deka vaj (kocka Ráma)
1 csapott ek cukor
1 púpos kiskanál só
1 tojás
szezámmag, lenmag, mák, vagy kristályos só a díszítéshez





Elkészítés:

A tejet meglangyosítom, a cukorral és az élesztővel jól elkavarom, letakarva 15 percig felfuttatom. Egy tálba beleszitálom a lisztet (lehet egyenesen a tasakból is, de a szitálástól könnyebb lesz a tészta!), majd beleütök egy nagyobb tojást, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat (mikróban, de ha nem akarunk olvasztani puha vaj is jó, de kelesztés előtt legalább 2 órával vegyük ki a hűtőből) , beleszórom a sót. Az egészet addig gyúrom, amíg elválik az edény falától, nem tapad a kezemhez, majd gombócot formálok belőle, meghintem liszttel a tetejét és jó melegbe teszem (általában radiátor mellé, mindenképpen konyharuhába bugyolálva - érdemes papírtörlőt tenni a tészta és a konyharuha közé, hogy ne ragadjon bele).

Ha megkelt átgyúrom/döngölöm, majd bucit formázok belőle és késsel cikkekre vágom mint a pizzát (kb8-10 fele vágom, annyi kifli lesz ahány cikk). lisztezett gyúródeszkán kinyújtom a cikkeket hosszított háromszög formában (kb 3-4 mm-es vastagságúra), majd a szélesebbik végétől kezdve feltekerem. A csücskét vízzel megnedvesítem, hogy hozzátapadjon a tekercshez és sütés közben ne nyíljon szét. A deszkát meghintem liszttel, felsorakoztatom a kifliket nem túl szorosan, nehogy egymáshoz érjenek kelés közben.

A tetejüket megkenem vízzel és megszóróm a szezámmaggal (vagy mák, só, lenmag), majd bekapcsolom a sütőt 220°-ra. Hagyhatjuk akár egy fél órát is kelni, de ha nincs időnk elég annyi, amíg a sütő bemelegszik. A sütőbe most is, mint minden péksüteménynél, kenyérnél teszek egy tepsibe vizet, hogy a sütővel együtt melegedjen fel, és szépen gőzöljön (ezt végig bent hagyom sütés alatt).

Sütőpapírral vagy olajjal nagyon vékonyan megkent tepsibe rakom a kifliket - figyelni kell a távolságra, nehogy összenőjenek sülés közben - majd mehet be a sütőbe! Nagyon hamar megsül, akkor jó amikor a teteje szép piros. Ha megsült, azonnal tegyük rácsra, mert ez is, mint minden péksüti összezuhan és megkeményedik a gőztől!!!

Jó étvágyat kívánok hozzá :):) Macerásnak tűnhet, de higgyétek el nem az! Akár előző este is elkészíthetitek, és éjszaka simán elvan a hűtőben, semmi baja nem lesz, sőt, hatalmasra kelnek a kiflik, de vigyázni kell mert ilyenkor könnyebben odaég!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez egy személyes blog, kérlek ne használd termékek vagy más oldalak reklámozására a hozzászólásod!